Małgorzata Kowalczykiewicz

Punktor  O mnie:

• absolwentka logopedii Instytutu Pedagogiki Specjalnej DSW we Wrocławiu oraz podyplomowych studiów ze specjalizacją neurologopedyczną na Uniwerystecie Wrocławskim. Swoją pracę łączy z ciągłym rozwojem wiedzy i umiejętności. Od ukończenia studiów uczestniczy w kolejnych szkoleniach, doskonaląc się w zakresie neurologopedii,

• specjalizuje się w pracy z niemowlętami i dziećmi, które mają trudności z zakresu funkcji oralnych: ssanie, połykanie, gryzienie, żucie,

• w pracy z małymi dziećmi bazuje na doświadczeniach zdobytych na kursach NDT-Bobath-SLT dla neurologopedów i warsztatach metody Castillo-Moralesa,

• prowadzi terapię dzieci wymagających wspomagania rozwoju mowy biernej (rozumienie) i czynnej (nadawanie),

• pracuje z dziećmi z nieprawidłową artykulacją.

Punktor  Ukończyła kursy i szkolenia:

• 04.2017 - ukończenie szkolenia K-Taping therapist for speech therapy

• 2016 - ukończenie kursu rozwijającego /II stopień/ „Metoda Warnkego" – trening percepcji słuchowej, mowy i prawidłowej pisowni w pełnym zakresie.

• 2016 - ukończenie kursu podstawowego /I stopień/ „Metoda Warnkego" – trening percepcji słuchowej, mowy i prawidłowej pisowni.

• 06.2014 - ukończenie warsztatów szkoleniowych "Terapia karmienia: ujęcie sensoryczno-motoryczne" ("Feeding Therapy: A Sensory-Motor Approach") prowadzone przez Lori L. Overland, M.S. CCC-SLP, C/NDT

• 05.2014 - ukończenie szkolenia "Profilaktyka i rehabilitacja zaburzeń głosu - emisja głosu" przeprowadzanego w ramch Projektu "Wykwalifikowane kadry medyczne Dolnego Śląska"

• 01.2014 - uczestnictwo w zajęciach warsztatowych z zakresu: "Terapii sensomotorycznej i korekty dysfunkcji ustno twarzowych"

• 11.2013 - ukończenie szkolenia "Rehabilitacja pacjentów z zaburzeniami języka, mowy i głosu w przebiegu uszkodzenia układu nerwowego" przeprowadzanego w ramch Projektu "Wykwalifikowane kadry medyczne Dolnego Śląska"

• 04.2013 - ukończenie warsztatów szkoleniowych "Zaburzenia ustno-motoryczne: diagnoza i tworzenie programu terapii" ("Oral Placement Speech Disorders: Assessment and Program Plan Development") prowadzone przez Renee Roy Hill, M.S. CCC-SLP

• 2010 - ukończenie Specjalistycznych Warsztatów Neurologopedycznych: "Dysfagia - problemy diagnozy i terapii neurologopedycznej";

• 2009 - ukończenie szkolenia drugiego stopnia w zakresie teorii i terapii integracji sensorycznej oraz nabycie uprawnień do diagnozowania zaburzeń z zakresu integracji sensorycznej, planowania i prowadzenia terapii integracji sensorycznej;

• 2007 - ukończenie szkolenia pierwszego stopnia w zakresie teorii i terapii integracji sensorycznej: "Neurobilogiczne podstawy procesów integracji sensorycznej i podstwowa ich ocena";

• 2006 - uzyskanie certyfikatu Specjalistycznych Warsztatów Neurologopedycznych: "Diagnostyka i Terapia Neurologopedyczna w Świetle Koncepcji NDT - BOBATH - SLT";

• 2005 - udział w warsztatach "Wczesna interwencja z zastosowaniem ustno twarzowej terapii regulacyjnej według koncepcji Castillo Moralesa";

• 2004 - ukończenie kursu psychostymulacji zakończonego otrzymaniem uprawnień do stosowania metody psychostymulacyjnej Małgorzaty Młynarskiej i Tomasza Smerecki;

• 2002 - ukończenie podyplomowych studiów nerologopedycznych w Instytucie Filologii Polskiej Uniwersytetu Wrocławskiego;

• 2000 - ukończenie podyplomowych studiów logopedycznych w Instytucie Pedagogiki Specjalnej DSW we Wrocławiu.